2016. május 20., péntek

én így csinálom - körömnyomdázás, tippek és trükkök

Kicsivel több, mint egy éve vettem meg az első Moyou nyomdalemezem és ekkor kezdtem el először foglalkozni a nyomdázás lehetőségeivel. Volt előtte is egy konad szettem, de ahhoz a kicsi pink nagyon kemény párna volt, így sosem voltam vele sikeres.


Úgy érzem nekem már természetes a nyomdázás, maga a folyamat és a trükkök is, de ezzel nem biztos, hogy mindenki így van, így a mai "én így csinálom" bejegyzésben a nyomdázásról fogok írni. Szeretném bemutatni én hogy csinálom, illetve milyen tippekkel és trükkökkel könnyítem meg a folyamatot.

Először is beszéljünk a nyomdázáshoz szükséges eszközökről, mert bizony nagyon sok múlik a megfelelő termékek kiválasztásán is.


A nyomdapárnákat már bemutattam egy elég hosszú és részletes posztban, szerintem elég sok párnát teszteltem, így mindenki talál magának színben, méretben és keménységben megfelelőt. Akit érdekelnek a részletek itt tudja megnézni. 

Nagyon fontos, hogy mindenki megtalálja a személyes kedvenc nyomdázóját, mert enélkül a legjobb lemezzel is keserves lesz a munka.

#1 TIPP 
A kemény fejű nyomdázók jobban el tudnak bánni a sekélyebb és kevésbé jó minőségű lemezekkel, de ívelt körömre (és nekem nem íveltre is) nagyon nehéz vele egyenletesen, folt és törés mentesen nyomdázni.
A puhább nyomdázók jobbak ívelt körömhöz, mert görgetés helyett az ember a teljes körmét bele tudja nyomni a párnába, így kisebb a rontás és elcsúszás lehetősége.


A nyomdapárnák mellett nagyon fontos a megfelelő minőségű, kellően mély, jól kidolgozott és könnyen kezelhető lemezek beszerzése. Én azt vallom, hogy a nyomdalemez egy kényelmi termék, ami az életemet könnyíti meg és felgyorsítja a lakkozási folyamatot, így a sekély, nehézkes és sok trükközést igénylő nyomdalemezeket nem szeretem és nem is ajánlom senkinek. 


Ha az ember tényleg jót szeretne venni, szeretné ha könnyen, gyorsan és élvezetesen menne a nyomdázás folyamata akkor én a Pet'la, Moyou és Born Pretty Store lemezeket ajánlom. Mind jól kezelhető és könnyen és gyorsan lehet velük dolgozni, igen vannak más lemezeim is, de azokat nem ajánlom jó szívvel, mert nekem ez a három márka az amivel tényleg nem kell egy kicsit sem szöszölnöm a tökéletes eredményért.

Sajnos nehezen elérhető, de nagyon jó minőségű és változatos lemezeket lehet kapni a Bundle Monster oldalán is. :)


Végezetül, a nyomdázás elkezdése előtt még meg kell említenünk a nyomdalakkok kérdését is. Nagyon sokáig sajnáltam a pénzt a nyomdalakkokra, úgy voltam velük, hogy minek vegyek külön nyomdalakkot, ha a sima lakk is megfelel. Részben igazam volt, de azóta ez a nézetem megváltozott. Kevés olyan lakk van, ami nyomdázva is megállja a helyét, így a speciális nyomdalakkok megvétele szerintem elengedhetetlen egy tökéletes nyomdás manikűr elkészítéséhez.

Nem szeretnék most többet írni a nyomdalakkokról, mert már több poszt is készült róluk és úgy érzem ott mindent elmondtam, így ha érdekel titeket a téma bővebben akkor kérlek nézzétek meg a BPS nyomdalakk tesztem, illetve a nyomdalakkok és lakkok nyomdázáshoz első, második és harmadik részét is. 

Most pedig következzen, hogy én hogy is nyomdázom :)

Először is fontos, hogy minden kellék elő legyen készítve a lakkok kupakja le legyen tekerve, hogy könnyen és gyorsan tudjunk haladni.
Nálam ezek az elengedhetetlen kellékei a nyomdázásnak:
  • nyomdalemez
  • nyomdalakk/ lakk nyomdázáshoz
  • lehúzókártya
  • folyékony latex körömágy védéséhez
  • lakklemosó
  • vattakorong
  • szöszleszedő henger
  • lapos ecset tisztításhoz
A nyomdázás előtt meg kell várni, hogy a körömre felkent alapszín megszáradjon, itt is lehet gyorsítani a folyamatot fedőlakkal, de én itt türelmesen meg szoktam várni, hogy az alapszín megszáradjon magától.


Körbekenem a körömágyam lehúzható körömágyvédővel, én szeretem jobban befolyatni a latexet a körömágyamra, egészen a köröm felületéig, mert így kevesebbet kell takarítani nyomdázás után.


#2 TIPP
A lakkot én a mintára keresztbe szoktam felkenni, de olyan minták esetén ahol keresztben vannak a csíkok, érdemesebb a hosszabb oldalt belakkozni.


 A lehúzáshoz nekem a Moyra kártyája a kedvencem, de egy használaton kívüli bankkártya is megteszi. Én egy határozott mozdulattal húzom le a lakkot (nem teljesen merőlegesen tartom a kártyát hanem kicsit magam fele döntve) de ha kétszer húzza le az ember a lakkot, sem okoz gondot.

#3 TIPP

Én minden használat után letakarítom a lemezt és a párnát is. A lemezt nem feltétlenül lenne muszáj, van mikor kétszer is működik, de én a szebb eredmény érdekében minden egyes használat után tisztítok.


A nyomdapárnát nem rányomni hanem görgetni szoktam a lemezen, így nekem könnyebb és szebb szokott lenni a végeredmény.

#4 TIPP
Amint láthatjátok a képen én az átlátszó nyomdafejet egy cellux műanyag tartójába nyomtam bele (nem saját ötlet, de sajnos nem tudom hol láttam), így mivel kicsi a tartó sokkal-sokkal jobban látni a mintát és azt is hova céloz vele az ember. Tényleg próbáljátok ki, nagyon jó így nyomdázni.


#5 TIPP
A nyomdapárnát szöszleszedő hengerrel tisztítom, csak akkor törlöm át acetonmentes lemosóval, ha nem veszi fel a mintát. Ilyenkor viszont az acetonmentes lakkal áttörlés szokott segíteni, illetve a szappanos vízben fürdetés is javítja a teljesítményét. 


A nyomdázót én nem görgetni szoktam a körömfelületem,hanem a teljes körmöm belenyomom a párnába, ezért is kedvelem jobban a puha párnákat. Persze aki a kemény párnát kedveli annak görgetnie kell azt a köröm felületén. :)

A nyomdázás után lehúzom a latexet, körbemosom ecsettel és lemosóval a lakkozás szélét és fedőlakkal zárom.

#6 TIPP
Nekem az ecsettel takarításnál az vált be ha kicsit több lemosóval kezdem és minden mozdulat után letörlöm az ecsetet és újra lemosóba mártom. Így elkerülhető a maszatolás és a nagyon makacs színek is könnyebben lejönnek.

#7 TIPP
A fedőlakkozásnál óvatosnak kell lenni, mert könnyen elhúzza a lakk a nyomdázást. Én egy nagyobb csepp fedőlakkot szoktam használni, úgy, hogy az ecsettel nem érek a körmöm felületéhez csak óvatosan vezetgetem a fedőlakkot a körmömön.

Remélem mindent összeszedtem és azért találtatok hasznos információt a posztban. :)

A nyomdázásnál még nem ér véget a móka, lehet átmenetes, foltos nyomdázni is a nyomdamatrica is egy nagyon jó buli, ha érdekel titeket, hogy azokat hogy én hogy szoktam csinálni, nézzétek meg a posztokat. :)


2 megjegyzés:

  1. A lehúzható latex körömágy védőd hol veszed? Már ezer éve keresem és Mo-n még nem találtam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amit itthon is biztos találsz, az a Miss Sporty peel-off base coat, én azt szoktam használni, remekül működik :) dm-ben, rossmannban már láttam, hogy van.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.