2017. február 15., szerda

Lakkos csere-bere, ebayes kincsvadászat - avagy kis postai kisokos



Nagy rendelgetős vagyok, szeretem a dolgok nagy részét online ebay-en, krémmánián stb. beszerezni és mivel sok csomag fordult meg már nálam és én is adtam fel pár csomagot, így gondoltam írok egy kis összefoglalót a postai teendőkkel kapcsolatban.



**Ebay, aliexpress és társai**


*Rendelési idő

Az ebayen rendelt csomagok nagy része tracking, nyomkövetési szám nélkül érkezik és személyes tapasztalataim alapján 4-7 hetet utazgatnak a nagyvilágban. Természetesen volt már, hogy 2 hét alatt megjött a rendelésem, de bizony olyan is előfordult, hogy 2 hónapnyi hánykolódás után érkezett meg a termék.


*Rendelési határ, a vámolás menete

Ebay és egyéb külföldi csomag esetén jó tudni, hogy amennyiben az eladó becsületesen kitölti a boríték hátulján levő vámnyilatkozatot, akkor szállítással együtt kb. 6500 forint az ami alatt még megússzuk a plusz díjak fizetését.
Amennyiben a vám elkapta a csomagunk, a vámügynöki szolgáltatásért plusz díjat kell fizetnünk (2500 forint), emellett a termék+szállítási díjra fizetnünk kell 27% ÁFÁt. Részletes leírás, formanyomtatvány és egyéb követelményekről a posta honlapján érhető el tájékoztatás.

*A vámokmány kitöltése

A vámoláshoz a "Egyszeri import vámkezelési megbízás magánszemély részére érkezett nemzetközi vámtartalmú postai küldeményhez közvetett képviseletre" ijesztően hosszú nevű dokumentumot kell kitöltenünk.
A dokumentumot lehető leghamarabb de maximum 20 napon belül kell eljuttatni a postára a postaimport@posta.hu emailre vagy a +36/1/297-11-74-es fax számra.

A vámkezelési dokumentum postai azonosító, tömeg és hivatkozási szám részének információit a postától tudjuk megszerezni. 
Az egyéb részeket nekünk kell kitölteni a számla és egyéb visszaigazolás alapján.
Az áruk megnevezésénél termékcsoportok szerint tudjuk listázni a termékeinket. Pl. ha van rúzs, szemfesték és lakk vegyesen akkor mindegyiknek saját sorban kell megadnunk a darabszámát és az értékét. 
A szállítási költséget is pontosan meg kell adnunk, mivel az is a vámalap részét képezi. Ebay csomagok esetén a legtöbb esetben ez 0.
A mi esetünkben az A jelű postai vámkezelési szolgáltatást jelöljük meg. Az alatta levő 1-7 pontnál pedig mindig azt amelyik az adott csomagra illik.
Dátum, aláírás scan vagy fotó és küldhetjük is a dokumentumot a kötelezően csatolandó egyéb papírokkal együtt.
A rendelt termék vámolásához a vámérték hivatalos bizonyítására csatolni kell a számlát vagy ebay rendelési visszaigazolást vagy a paypal tranzakciós igazolást.

Ez egy hivatalos dokumentum így minden adatot a valóságnak megfelelően kell kitölteni! A vámolás nem játék :)


*Kézbesítés, átvétel

Az ebay csomagokat a postás a normál levelekkel együtt kikézbesíti a postaládába (amennyiben nem aláírás köteles és belefér), vagy értesítőt hagy a postaládában, amivel a postán tudjuk átvenni a csomagunkat általában a kézbesítés utáni naptól. Az átvételre 10 munkanap áll általában rendelkezésre, át nem vétel esetén a csomag visszafordításra kerül a feladóhoz.

Átvételhez vinnünk kell magunkkal igazolványt és az értesítő papírt is, ezeket el fogják kérni a csomag átadása előtt.


**Csere-bere postai levelek feladása

*Mi a dolgom vevőként?

Amennyiben internetes csere-bere során vettél egy terméket amit szeretnél postáztatni érdemes először is megbeszélni a feladóval, hogy webox/foxpost és egyéb ilyen szolgáltatások elérhetőek-e a közelében. Ezek sokkal gyorsabbak/kényelmesebbek és még olcsóbbak is, mint a magyar posta ilyen szolgáltatásai.

Ha csak a posta adott fontos figyelembe venni, hogy 2017. január egytől minden olyan levél aminek bármelyik mérete meghaladja a 2,5 centimétert, tehát nem kézbesíthető a postaládába csak csomagként adható fel kb 1500 forintért VAGY postán maradó ajánlott levélként lehet feladni az eddigi díjakhoz hasonló áron.

Amennyiben postán maradó csomagod van, feladás után pár nappal érdemes bemenned a postára és annál az ablaknál utánakérdezned, ahova az értesítővel állsz be. Vidd magaddal a személyi igazolványodat és esetleg vidd magaddal a levél ragszámát, ha megkaptad a feladótól.
A feladó és vevő nevét kell bemondanod és ezek után meg kell kapnod a levélkéd gond nélkül.
FIGYELEM a postán maradó levél esetén nincs semmi értesítés, a feladó kommunikációján múlik az, hogy tudd mikor indult el a csomag, elsőbbséggel érkezik-e avagy normál levélként kell várnod.

*Mi a dolgom feladóként?

A postán maradó csomagot az alábbi módon kell feladnod:

- kötelező az ajánlott szelvény kitöltése
- a borítékra a címzetthez az alábbi módon add meg az adatokat.
NÉV
POSTÁN MARADÓ
A POSTA címe!!! nem a címzetté a posta címe kell, így tudjátok elkerülni az elkeveredést és egyéb kellemetlenségeket.

Feladáskor kétféle értesítőt tudsz kérni a csomag átvételéről illetve a csomag feladásáról tudsz értesítést kérni. 

E-előrejelzés 
A címzett az e-mail címére vagy telefonszámára (amit épp megadtál) a feladás utáni napon értesítést kap arról, hogy részére levél lett feladva.

E-értesítés
Az ajánlott szelvényen kell megjelölni ezt a szolgáltatást. Ebben az esetben te mint feladó értesítést kapsz arról, hogy a címzett átvette a csomagod.

Sajnos nem lehet olyan értesítést kapni, amikor a címzett információt kap arról, hogy a levele megérkezett és átvehető.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, akinek van még egyéb kérdése vagy ötlete esetleg valami nem világos, kérem jelezze és megoldjuk a problémát :)

1 megjegyzés:

  1. Én azt szeretném kérdezni, hogyha a Kiko-tól rendel az ember lánya (volt most ez az ingyenes szállítás), akkor milyen futár hozza a csomagot? Vagy esetleg posta?? Köszii! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.