2016. március 25., péntek

én így csinálom - nyomdamatrica

Nyomdamatricák készítésével elég régóta próbálkozom, de csak pár hete értem el igazán átütő sikereket velük, így gondoltam a közben megszerzett tapasztalataimat megosztom veletek.



A matricázáshoz érdemes mindent előre kipakolni, így közben nem kell matatni és kisebb az elrontott, elnyomott körömsérülések esélye. :)

A következőkre lesz szükséged a matrica elkészítése során
  • nyomdalemez
  • nyomdapárna
  • lehúzó kártya
  • nyomdalakk
  • színes lakkok a festéshez
  • pontozó avagy vékony ecset
  • ecset a körömágy tisztítására
  • lakklemosó
  • nem gyorsszárító avagy gyorsan száradó átlátszó lakk


Első lépésként a kiválasztott mintát kell felvennünk a nyomdapárnára.


Ezután a színes lakk segítségével óvatosan pontozó mozdulatokkal töltsük ki a mintát. 
Nagyon fontos, hogy egy helyre ne pontozzunk túl sokat, mert a megszáradt lakk és a pontozó vége könnyen felszedni a körvonalakat a nyomdapárnáról.


Amennyiben van másik szín is, azt is pontozóval vigyük fel a mintára.


A kifestett mintára egy réteg nem túl vastag átlátszó fedőlakkot kell kenni, így lesz az egészből lehúzható nyomdamatrica.
Nagyon fontos, hogy az átlátszó nyomdalakk véletlenül se legyen gyorsan száradó vagy gyorsszárító fedőlakk, mert azok nagyon hamar páncél keménnyé száradnak és megakadályozzák, hogy a matricát egyenletesen a köröm felületére tudjuk simítani.
Nekem az Essence the gel kiadás átlátszó tagja a kedvencem ehhez, 01 absolute pure névre hallgat.


A matricát kétféle módon varázsolhatjuk a körmünkre

1. ha még nem teljesen csontszáraz a matrica, azaz felhúzáskor még szakadna vagy nyúlna, úgy az is jó megoldás, hogy a nyomdázóval együtt nyomjuk azt a körmünkre, így nem kell a matricát felhúzni a párnáról és nagy valószínűséggel sértetlenül fog a körmünkre kerülni

2. ha már száraz a matrica, könnyen fel tudjuk húzni a párnáról és a körmünkre tudjuk helyezni, majd óvatosan rá tudjuk simogatni a körömfelületre

FIGYELEM! A matricát már megszáradt alapra érdemes helyezni, így is egymásra ragadnak, de kisebb a hibázási lehetőség és nem is  kell így olyan sokat trükközni a buborékok és gyűrődések ellen.


A matrica túllógó részeit érdemes először ollóval körbevágni, majd a maradékot alaposan lemosóba mártott vékony ecsettel letörölni.
Lemosózáskor érdemes az ecsetet minden vonás után újra lemosóba mártani és érdemes gyakran egy vattapamacsba törölgetni, így elkerülhető, hogy a felesleges festéket szétkenjük az ujjunkon és a lakkozásunkon.


Végezetül egy réteg fedőlakkot kenünk a tetejére és készen is vagyunk :)

Zárásképpen következzen pár matricás mani, remélem nektek is meghoztam hozzá a kedveteket :)


1 megjegyzés:

  1. Mindig elolvasom a hasonló posztokat, de nekem sosem sikerült az 1. verzió, mindig le kell szednem a matricát és felhelyezni a körömre, pedig a másik megoldás egyszerűbb lenne. Csak hát nem tapad egymásra a lakk és matrica.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.