2016. május 21., szombat

én így csinálom - franken nyomdalakk

A tegnapi nyomdázásról szóló bejegyzésem után ma szeretném megmutatni nektek, hogy mostanában miből és hogyan kevertem magamnak nyomdalakkokat. 


A tegnapi posztomban már beszéltem a jó nyomdalakk fontosságáról és az előző pár nyomdalakkos posztban be is mutattam milyen lakkok, hogy teljesítenek nyomdázáskor sötét és világos alapon.

Természeten amikor az ember nekilát a lakkozásnak, pont olyan színnel nem rendelkezik ami tökéletes lenne, így születtek meg a fenti lakkok is és mivel elég jól teljesítettek a lenti nyomdateszten, így megosztom veletek én miből és hogyan keverem a franken nyomdalakkjaimat.

Nem próbálkoztam még pigmenttel, hanem csak lakkot lakkal kevertem össze, amihez nagyon jó alapnak bizonyult a Moyra fehér nyomdalakkjai és még egyéb színei is, a lenti képeken egyesével bemutatom, melyik frankenhez, mit is kevertem össze. Az első képen látható a nyomdázási teszt a másodikon pedig a felhasznált lakkok csoportképe. :) A tesztekhez a Pet'la Round round lemezt és a csodanyomdázót használtam :)



Ehhez a narancssárga lakkhoz nemes egyszerűséggel a Moyra sárga és piros színű nyomdalakkjait kevertem, pici pirosból és sok sárgából.

Ami a frankenezésnél nagyon fontos, az egy üres üveg és a keverőgolyó, mivel ezek nyomdalakkok, így az állaguk is sűrűbb, így a keverőgolyó elengedhetetlen a színek megfelelő összekeveredéséhez.



Ez a lakk egy véletlen keverés műve, neonos narancsos lakkot szerettem volna, így összemixeltem a Moyra fehér nyomdalakkját és a Moyra Coral kollekció Feel love amiből ez a kellemes neonos rózsaszín jött ki, nem ezt akartam, de bejön. :D



A keveréseim közül ez a kedvencem és ehhez is kellett a legtöbbet trükközni, egy kifogyóban levő fehér Lora lakk volt az alap (kedvenc fehérem és feketém, kb. 300 ft-ért kapható az eurós boltokban) amibe fehér Moyra nyomdalakkot, emellett kicsi kék Moyra nyomdalakkot és sok zöld Moyra és BPS nyomdalakkot kevertem (de szerintem a zöld BPS nyomdalakk helyett egy erős zöld színű sima lakk is megfelelt volna). 

Sajnos sehol sem tudom megadni a pontos mennyiségeket, én is a keverés során módosítottam amikor kellett, annyi tanácsom viszont lenne, hogy elsőre sose rakjátok tele az üveget, mert akkor később már nem fér bele lakk, ha esetleg kellene még plusz színt hozzáadni. :)



Ehhez a lakkhoz fehér Moyra nyomdalakkal kezdtem (ez benne a legnagyobb rész) ehhez öntöttem nagyon minimális fekete Lora lakkot és kicsivel több kék Moyra nyomdalakkot. Először nagyon sötét lett így közben világosítottam fehér hozzáadásával.


A készletem utolsó franken lakkja (nem sokáig, mert tervezek még többet is) egy nagyon egyszerű keverés eredménye, sok fehér alapba raktam pár nagyobb csepp barna Moyra nyomdalakkot, sok rázás és tádáám, kész is lett és a pigmentáltsága is csodás. :)


Összességében tehát azt tudom mondani, hogy a fehér Moyra nyomdalakk nagyon jó alap egy kellően pigmentált franken nyomdalakk keveréséhez.

Ami elengedhetetlen még az a keverőgolyó beszerzése, érdemes ebay-ről rendelni 100 darabot, mert így jön ki a legjobb árra. 

Én még tervezek beruházni kicsi üvegekre is, hogy minél több nyomdalakkot tudjak keverni. Az ebay-en az üvegek is nagy választékban megtalálhatóak én most ezt szemeltem ki magamnak. 

A tanulság tehát annyi, hogy megéri otthon kutymákolni, mert sokkal olcsóbb, mintha megvennénk egy Colour Alike vagy BPS nyomdalakkot és a szín is olyan lesz amilyet szeretnénk. :)

FRANKENEZÉSRE FEL :)


12 megjegyzés:

  1. Gratula, nagyon ügyi vagy!!! :) Mindegyik szín tetszik, az utolsó kifejezetten, mert ilyen árnyalatra lenne szükségem...és akkor nem kell megvegyem a majdnem ilyen színű MdU-t.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy örülök, hogy tetszik, köszönöm szépen :) én nem használok MDU-t mert nem bírom a szagát, így kerestem rá megoldást és a frankenezés eddig jónak tűnik. Neked is jó keverést ha nekilátsz :)

      Törlés
  2. Júj nagyon klassz Adél! Köszi a sok sok ötletet! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy tetszett, köszönöm szépen :) jó keverést otthonra :D

      Törlés
  3. Júj nagyon klassz Adél! Köszi a sok sok ötletet! :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó lett, köszi a tippeket! A barna moyrát nem akartam megvenni, de ez a bézs annyira jó, hogy ezek után jön haza. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm :) sajnálom hogy vásárlásra ösztönözlek :D

      Törlés
  5. Nagyon jó árnyalatokat kevertél ki! Én is szeretek kutyulgatni, de nagyon rég nem kevertem semmi újat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm :) én néha ráfüggök akkor keverek egy csomót és utána leállok, sajna épp a nagyon keverek fázisom van :D

      Törlés
  6. Jajj de jó poszt! Kell vennem golyókat, meg üveget is :) tök jó amit linkeltél csak drágálok 5öt 2000ért, bár még nem ástam bele magam az üvegbizniszbe, lehet ez a reális :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm, örülök hogy tetszett :) a 10 db üveg 2600 ft én azt szándékozom megvenni. Nem nagyon találni olcsóbbat, persze az üvegmosás olcsóbb de én azzal annyira nem szeretek szöszölni :D

      Törlés
  7. Szuper ötlet! :)
    Van jópár nyomdalakkom, de az MdU-k nem a kedvenceim, mert nagyon büdösek és hamar szétválik a lakk anyaga, így bár náluk van jó színválaszték, ma már nem rendelek tőlük.
    A Moyra nyomdalakkjai sem rosszak, de kicsi a színválaszték, így biztosan készítek én is majd ilyen saját lakkot, főleg a bézsre fenem a fogam :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.